joi, 13 octombrie 2016

Gogosari in otet


Ingrediente:

- 5 kg. gogosari;
- 700 gr. zahar;
- 1 l otet;
- 4 linguri boabe de mustar;
- 3 linguri sare grunjoasa;
- 1 lingura boabe de piper;
- 5 foi de dafin;
- 1 bucata hrean radacina;

OPTIONAL :

- 1 buc. conopida;
- 3 morcovi;

Mod de preparare:

  Compozitia - Mai intai pregatim amestecul in care vom mura gogosarii din 700 gr zahar, 1 l otet, 4 linguri boabe de mustar, 3 linguri sare grunjoasa, 1 lingura boabe piper si cateva foi dafin.  Amestecam zaharul cu otetul, sarea, boabele de mustar si de piper, si foile de dafin. Compozitia se pune pe foc, se amesteca pana zaharul se dizolva complet, astfel incat gogosarii sa iasa foarte gustosi. Nu trebuie neaparat compozitia sa fie clocotita. Cand sarea si zaharul s-au dizolvat, stingem focul si acest amestec va fi lasat sa ajunga la temp. camerei. 
Intre timp, gogosarii se spala, se taie in jumatati si se curata de seminte si de cotor, si apoi tocam gogosarii in felii subtiri, de grosimea unui deget. Se pun intr-un vas incapator, deoarece isi vor lasa foarte mult suc. 



Tocam si hreanul rondele si il adaugam in vasul cu gogosari. Compozitia racita se toarna peste gogosari, si se amesteca. Se lasa in acest amestec timp de 12 h, timp in care am amestecat din cand in cand, astfel incat gogosarii sa se inmoaie, sa capete gust si sa-si lase zeama.


 A doua zi pregatim borcanele in care vor sta gogosarii, le spalam si sterilizam in cuptorul aragazului, apoi la baza fiecarui borcan punem o creanguta de telina, din compozitia cu gogosari cu ajutorul mainii incepem sa presam gogosarii in borcan. Intre randuri putem adauga buchetele de conopida si morcov, si astfel culorile se imbina foarte bine, oferind un aspect placut borcanelor de muraturi. Dupa ce am terminat toti gogosarii de pus in borcane, cu ajutorul unui polonic turnam zeama din vasul in care au stat. Capsam borcanele, le depozitam in camara si in aprox 3 saptamani sunt gata pt a fi savurati!








joi, 6 octombrie 2016

Castraveti la otet dulci-acrisori

Ingrediente :

4 kg castraveti;
1/2 kg zahar;
1 l otet;
1 l apa;
2 linguri sare grunjoasa;
2 morcovi;
2 cepe;
1 buc hrean;
foi de dafin;
1 leg. floare de marar;

Mod de preparare
  Incepem aceasta reteta cu legumele si vom taia ceapa rondele subtiri, de asemeni si morcovii si hreanul. In borcanele spalate si curate vom pune o lingurita de boabe de mustar, 8-10 boabe de piper si asezam castravetii in borcane, adaugand ceapa, morcovul si hreanul. In fiecare borcan vom adauga 1 foaie de dafin si floarea de marar. 


Compozitia de apa si otet cu sare si zahar am pregatit-o separat, amestecand pana cand sarea si zaharul s-au topit si apoi am turnat-o peste castraveti. La sfarsit, infiletam fiecare borcan si fierbem la bain-marine, intr-o cratita incapatoare pt 30 min, pana cand isi vor schimba culoarea. 



Lasam borcanele sa se raceasca in cratita, pana ajung la temp camerei. Pot fi depozitati in camara sau in pivnita, la loc racoros, iar in 2 sapt pot fi consumati.




duminică, 2 octombrie 2016

Parjoale moldovenesti

Ingrediente : 

- 800 de grame carne tocata ( amestec vita+porc ) ;
- 2 oua ;
- 1 cartof maricel ;
- 1 morcov ;
- 1 legatura patrunjel ;
- 1 ceapa mare (sau doua cepe mai mici) ;
- usturoi praf ;
- sare, piper, cimbru dupa gust ;
- 2 de linguri pesmet ;
- 1 pachet de unt ;



Mod de preparare :

  Am curatat legumele (cartoful, morcovul si ceapa ).Le-am dat pe razatoarea mica apoi am scurs bine cartoful si morcovul, ceapa mai putin ( ca sa dea gust) si le-am pus intr-un castron mare, impreuna cu carnea tocata. 

Au urmat pesmetul, condimentele, verdeata si ouale, dupa care am amestecat bine cu mana. 

 Cand compozitia a devenit omogena, inmuiem mainile in apa si dam forma dorita parjoalelor, dupa care le asezam in tava, fie direct pe foaie de copt, fie unsa din timp cu unt topit, pentru circa 45 de minute. Eu am incercat ambele variante..prefer insa fara unt :). 





 Pe la jumatatea timpului de coacere am scos tava din cuptor, am intors parjoalele si le-am pus iar la cuptor, ca sa se faca uniform. Depinde si de cuptor.. cand capata o culoare usor maronie, le verificam sa vedem daca sunt coapte.
Se pot servi alaturi de o salata, piure de conopida sau in sos de rosii. Sunt foarte bune, satioase si foarte usor de preparat.

 



duminică, 4 septembrie 2016

Ciorba de fasole cu rasol afumat


Ingrediente:   

500 gr fasole cu bobul mare       
1 - 2 morcovi 
1 ciolan afumat aprox. 1 kg
1 bucata pastarnac
2 ardei grasi rosii
1 rosie mai mare sau doua mai mici
2-3 cepe
3 linguri pasta de tomate
100 ml ulei
leustean ( verde sau uscat )
sare ( daca mai este nevoie )                

Mod de preparare:

 Curatam si spalam legumele. Morcovul,pastarnacul si ardeiul se taie cubulete potrivite.


 Intr-o oala mai mare punem la fiert ciolanul, fasolea si legumele, mai putin rosiile. Se aduna spuma daca se formeaza, mai ales ca prin fierbere se desprind pielite de pe boabele de fasole. 


Dupa circa o ora de fiert molcom, adaugam si rosiile, lasam sa fiarba inca o ora sau mai mult, pana cand bobul de fasole este fiert. 


 Cand ciolanul s-a fiert, se scoate, se dezoseaza si se taie in bucati potrivite. Punem carnea inapoi in olala si lasam sa fiarba. Intre timp tocam ceapa marunt si o punem la calit in ulei, pana se rumeneste usor. Adaugam apoi pasta de tomate si lasam la foc mic pt 2-3 clocote. 
Turnam pasta de tomate si ceapa deasupra si mai adaugam sare daca mai este necesar. Oprim focul, tocam leusteanul proaspat sau uscat si presaram deasupra. 
Este o ciorba tare buna. Merge de minune cu ceapa sau iarna cu muraturi. Orice varianta am alege, este o bunatate. Ramane in topul preferintelor familiei mele :).   
                                                      




miercuri, 27 iulie 2016

Tocanita de pipote si inimi cu fusilli

Ingredinte :


- 800 gr. fusilli;
- 500 g pipote si inimi;
- o ceapa;
- 3 ardei kapia;
- 2 morcovi;
- 200 ml suc de rosii;
- 5 catei de usturoi;
- o legatura patrunjel;
- sare, piper si ulei;
- branza Emmental razuita;




Mod de preparare:

  Spalam bine pipotele si inimile apoi le punem la fiert pt aprox 1 h.
Intre timp, curatam si spalam ceapa, ardeiul gras si morcovii. Taiem legumele marunt si le punem la calit in cateva linguri de ulei, pt 10 min. 



Adaugam pipotele si inimile, sucul de rosii, apoi condimentam preparatul cu sare si piper. Lasam tocanita de pipote si inimi la fiert inca 10 minute, dupa care oprim focul si adaugam usturoiul taiat felii subtiri si patrunjelul. Amestecam, lasam cateva min, sa se intrepatrunda aromele.


 



Separat se fierb pastele in apa cu sare, conform instructiunilor de pe pachet. 
Asezam apoi pe farfurie, mai intai patul de fusilli, pipotele, cateva linguri de sos si legumele calite, pt culoare si emmentaler deasupra. Un adevarat dezmat!









vineri, 1 iulie 2016

Muschiulet de porc cu legume la tigaie

Ingrediente:
1 kg muschiulet de porc ;
1 kg ciuperci ;                             ardei gras rosu 2 buc ;
ulei ( pt prajit )
condimente ( usturoi praf, rozmarin, cond. universal )
ceapa verde;






Mod de preparare:
  Muschiuletul se taie cubulete. Se incinge ulei intr-o tigaie cu margini inalte. Prajirea carnii de porc la foc potrivit, pe fiecare parte garanteaza obtinerea unui preparat deosebit ! 








Pregatim legumele intre timp, dupa preferinta fiecaruia. Eu am taiat morcovul rondele, ardeiul fasiute si ciupercile in functie de marimea lor in jumatati, sferturi. 



 Le-am adaugat langa carne, impreuna cu condimentele. 
Timpul de preparare - aprox 45 min, pana cand carnea prinde o culoare rumena si legumele calite devin moi, suculente. 


* Optional, spre sfarsitul prajirii, cand bucatile de carne s-au rumenit usor, iar legumele s-au inmuiat, se poate adauga dupa preferinte smantana, sos de rosii. zeama de lamaie sau vin.
Preparatul se serveste cald, presarat cu verdeata (patrunjel, marar, ceapa verde, busuioc), taiata marunt.









joi, 23 iunie 2016

Pulpe de pui crocante cu mazare

Ingrediente :

1 kg mazare congelata
4 pulpe de pui
3 - 4 linguri de pasta de tomate      
1 capatina de usturoi                                               
1 morcov
1 pahar vin alb
condimente ( delikat, rozmarin, mix condimente pui)
foi de dafin
ulei pentru prajit


















Mod de preparare:

Am spalat bine pulpele si le-am fiert 30 min la foc mic, dupa care le-am prajit in ulei.


 

  Dupa aceea, in uleiul in care am prajit pulpele am adaugat usturoiul curatat, intreg, pe care l-am rumenit pana si-a schimbat culoarea, am adaugat vinul, condimentele, mazarea, morcovul si supa de pui, rezultata in urma fierberii pulpelor. 
Dupa aprox. 30 min, timp in care mazarea a fiert, am adaugat pasta de tomate, cateva bucati de piept la gratar (optional) si pulpele prajite anterior pt 10 min, cat sa prinda carnea o culoare rumenie si aroma sa sa completeze gustul mancarii. Puteti servi alaturi de o salata verde.







luni, 9 mai 2016

Nomasvello. Cuvantul de ordine - eleganta si stralucire

   V-am mai spus cat de mult imi iubesc partenerul de viata si ca oricare cuplu, avem si planuri de viitor. Primul dintre ele, nunta, s-a intamplat de curand.  Mai exact anul acesta, dupa Sfintele Pasti. Cum pregatirile erau in toi, agitatia, tensiunea, emotiile au fost la cote maxime! Totul intra in linie dreapta. Perfectionista din fire cum sunt, m-am asigurat de faptul ca acea zi va fi perfecta. 
De un singur lucru mi-era dor...De linistea mea interioara, de timpul meu liber...Somnul, alimentatia, echilibrul din viata mea, nu au mai fost ca altadata.. Se vedea si se simtea pe chipul meu. Nimeni nu isi doreste riduri, cearcane si alte surprize neplacute, mai ales in ziua in care va spune DA, o zi in care imaginea conteaza parca mai mult ca niciodata.  
Cum toti stiau ca imi doresc ca ziua nuntii sa fie perfecta, trebuie sa ma laud putin si sa va povestesc de surpriza facuta de sotul meu, inca din prima zi de functionare a centrului Nomasvello, care avea legatura cu data nuntii. Aflasem de faptul ca s-a deschis in Galati si in Braila, orasul meu natal acest centru, pe 30 martie a a acestui an. Eram in culmea fericirii, iar atunci cand intentionasem sa merg catre acestia pentru informatii suplimentare privind serviciile oferite, sotul imi sopteste la ureche ca am deja o programare, in apropierea datei casatoriei. Asteptarea a fost destul de grea, ardeam de nerabdare, dar a meritat. 
  Daca de vestimentatie si make-up s-au ocupat oameni profesionisti, care m-au ajutat sa iau cele mai bune decizii, care sa ma avantajeze, cei care mi-au fost alaturi ca tenul meu sa straluceasca prin toti porii in acea zi au fost cei de la Nomasvello, o companie cu traditie atat in Romania, din 2010,  in 12 orase din tara, cat si pe plan international, fiind cea mai mare retea de centre de infrumusetare din lume, 1200 la numar, in tari precum Spania, Italia, Slovenia, Croatia, Bulgaria, Elvetia, Serbia si Mexic.  Pe scurt, Nomasvello este locul în care frumusețea este la ea acasa, o oază de pace și echilibru.  Acest centru ofera servicii menite de a ne redobandi frumusețea fizica prin serviciiile oferite, cum sunt cele de epilare definitiva, rejuvenare faciala, tratamente de tonifiere, anticelulitice, albire dentara, tratamente faciale anti-age. Multe vedete de la noi din tara le-au trecut pragul si se declara multumite, datorita personalului, atmosferei si calitatii serviciilor. 
 Sunteti curioase cum m-am intors de acolo? Cu zambetul pe buze, mai revigorata, cu un tonus nou, si pregatita de ziua cea mare. Totul a mers struna, iar frumusetea, relaxarea si siguranta se reflectau pe chipul meu. M-am simtit grozav, frumoasa, deosebita si acest lucru a contat cel mai mult. Cuvintele sunt prea sarace pentru a descrie starea de bine indusa de toate tratamentele oferite. 
Pentru mine, au fost clipe de rasfat si relaxare de care aveam nevoie. Si cred ca le si meritam, nu credeti ? Avand in vedere cat de bine cunosc Braila, sunt uimita de calitate, profesionalism, abordare, e...altceva, se diferentiaza mult fata de restul centrelor de infrumusetare, atitudinea si felul cum arata totul, cu mult simt estetic, perfect curat, chiar si linistea si rabdarea personalului, fata de restul, unde e o agitatie continua, da dovada de preocupare fata de fiecare clienta in parte. 
De aceea multumesc personalului de acolo, au fost foarte bine instruite, s-au ingrijit de fiecare milimetru de pe suprafata tenului meu, se vede ca fac ceea ce le place, cu pasiune si dedicare. Promit ca voi reveni cat de curand. N-ai cum sa fi nemultumit cand esti tratat regeste! Recomand cu caldura tuturor doamnelor si domnisoarelor centrul Nomasvello acum si in provincie, mai aproape de noi, in Braila si Galati. 
E o experienta unica, unde va veti simti ca o adevarata diva. Rasfatati-va sufletul cu clipe de neuitat, iar chipul va radia de liniste si fericire!






  „Frumusețea trezește sufletul la viață.” 
Dante Alighieri

miercuri, 20 aprilie 2016

Salata de pui cu ciuperci

Ingrediente : 

- 2 buc. piept de pui dezosate;
- 1 borcan ciuperci ( conserva ) ;
- 1 ceapa;
- maioneza ;
- condimente ( sare, piper ) ;
- 3 - 4 castraveti la otet ;
- o conserva porumb dulce ;

Mod de preparare : 
  Pieptul de pui se pune la fiert impreuna cu ciupercile. In acest timp ne ocupam de tocatul cepei si al castravetilor, pe care ii taiem rondele. 
Apoi, cand pieptul de pui a fiert, dupa ce s-a racit il rupem in fasiute sau il taiem bucatele mici. 

 

 Se amesteca toate ingredientele, adaugam condimentele si maioneza.



Se orneaza dupa preferinte. Dupa ce a stat la rece aprox 30 min, putem servi.